Picklad rödlök

Här rinner tiden iväg och inser att det är tre månader kvar till julafton. Här kommer ett recept på picklad rödlök.
 
 
 
 
Detta behöver du:
 
3 stora rödlökar
 
Till lagen:
 
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättissprit
svartpeppar efter smak
 
Gör så här:
 
skiva löken tunt och lägg i burk. Koka upp lagen, låt svalna och häll sedan över löken. Knäpp igen locket. jag tycker den blir godast om den får stå och dra några dagar i kylen innan servering.
 
 
 

Jordgubbssallad med babyspenat

Här kommer en god sallad
 
 
 
 
Detta behöver du till fyra personer:
 
250 gr jordgubbar
150 gr babyspenat
1/2 rödlök
1 dl kalamataoliver svarta
100 gr grekisk fetaost
flingsalt,nymalen svartpeppar
 
Dressing:
3 msk kallpressad rapsolja
1 msk hallonbalsamicovinäger
 
Gör så här:
 
Lägg spenaten på ett fat, strimla löken, halvera jordgubbarna lägg det på spenaten tillsammans med oliver. Smula över fetaosten. Salta och peppra. Mixa till sist ihop dressingen och ringla över salladen.
 
 
 

Firat födelsedag

Dottern har fyllt år och här har det firats. Det har ätits smörgåstårta och födelsedagstårta allt enligt dotterns order.
 
 
 
Här en gammal bild men då fick man fota. Massor av grattis till dottern som nu blir 16 år och får börja övningsköra.
 
 
 

Räksallad

Gjorde egen räksallad till pajen.
 
 
 
Detta behöver du:
 
150 gram stora skalade räkor
1½ dl majonäs 
(alt 1 dl majonäs + ½ dl creme fraiche/gräddfil)
1 dl ganska hårt vispad grädde
1 tsk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
2 msk dill finskuren
2 msk gräslök finskuren
1/2 tsk sambal oelek
Salt & vitpeppar
 
Gör så här:
 
Vispa grädden. Mängden i receptet är 1 dl färdigvispad grädde, så ta knappt ½ dl och vispa.
Skala räkorna. Grovhacka hälften och låt resten vara hela. Finhacka dill och gräslök blanda med räkorna, majonäsen och vispgrädden. Tillsätt resten av ingredienserna. Justera styrkan med sambal om du vill ha den riktigt het så öka på lite. Du kan även utesluta den helt. Smaka av med salt och vitpeppar.
 
 


Ostpaj med räksallad

Här är det sjukstuga. Först fick dottern gå hem från skolan och sen sonen. Hoppas det inte smittar. Middagen blev inte som planerad ingen var sugen på mat så här kommer ett recpt på en ostpaj.
 
 
 
Detta behöver du :
 
Pajdeg:
3 dl  mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 gr smör
1 ägg
 
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 g i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj värmen till 200 gr.
 
Fyllning paj:
1 paket bacon
1 gul lök
1 paket gräslök
400-450 gr rivenost
 
Strimla baconet och stek i panna. Skär upp löken i tunna skivor och hacka gräslöken. Lägg i pannan med baconen. Låt det steka med tills det blit glansigt. Låt svalna. Lägg i botten på pajen och sedan rivost överst. Häll över äggstanningen.
 
Äggstanning:
 
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
salt och peppar
riven muskotnöt
 
Vispa samman och häll över ostblandningen. Grädda pajen i 200 grader 45-60 min.
 
Servera med räksallad och grönsallad !
 
 
 
 
 
 
 
 

Kasslergryta

Middagen ikväll blev kasslergryta.
 
 
 
Detta behöver du till fyra personer:
800 gr kassler
2 tsk curry
smör att steka i 
3 dl hackad purjolök
1 grön paprika strimlad
1 röd paprika strimlad
1-2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 liten burk creme fraiche
2 dl grädde
salt och peppar
 
Gör så här:
 
Strimla kasslern. Fräs med smör och curry. Lägg i grönsakerna och låt allt puttra några minuter. Tillsätt tomatpuré och buljongtärning. 
 
Ta bort grytan från plattan och rör i creme fraichen. Koka upp och häll i grädden. Krydda.
 
Servera med valfritt tillbehör och en grönsallad.
 
 
 
 

Veckomeny

Idag planerade jag veckans middagsmeny. Planerar alltid från söndag till torsdag.
 
 
 
Här kommer den:
 
Söndag: Kasslergryta med ris och sallad
Måndag: Köttfärssås och pasta
Tisdag: Smörgåstårta dotterns födelsedag
Onsdag: Korvstroganoff med ris, blomkål och keso
Torsdag: Fläskfilégryta med bacon med ris och grönsaker
 
 
 

Egna fiskpinnar

 
Barnen tycker om fiskpinnar. Gjorde egna för då har man koll på vad det är i paneringen, Fick godkänt av sonen så det blir att göra fler gånger.
 
Fick ta en bild på sonens tallrik.
 
 
 
 
Detta behöver du till 4 personer:
 
1 paket torsk (400 gr)
pofiber
1-2 ägg
mandelmjöl
salt och peppar
 
Gör så här:
 
Halvtina torsken och dela i åtta bitar. Häll pofiber i en skål, ägg ( lätt uppvispat )i en skål och mandelmjöl med salt och peppar i en tredje skål.
 
Doppa fisken först i pofiber  sedan ägg och sist i mandelmjölet.
 
Stek i smör tills fisken är färdig. Servera med potatismos (barnen) , blomkålsmos, och en god sås.
 
 
 
 
 

Sallad i grönt med wasabidressing

Tycker om sallad i olika varianter, denna är bara med gröna grönsaker.
 
 
Detta behöver du:
 
1 påse babyspenat
1/2 gurka
1 paket sugarsnaps
1 avocado
salladslök
 
Dressing:
 
3 msk olja
1 msk citronsaft
1 tsk wasabi
salt och peppar
 
Lägg spenaten på ett fat. skär gurkan i  månar (jag tar bort kärnorna), strimla sugarsnapsen, skär upp avocadon. Lägg allt på spenaten.
 
Mixa ihop dressingen och slå över salladen.
 
 
 
 

Kycklingfilé i mangosås

Här kommer en kycklingrätt som går snabbt att göra
 
 
Detta behöver du till 4 personer:
 
!-2 msk fett
4 stora kycklingfiléer
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
1 röd paprika
1 purjolök
 
Sås:
2 dl creme fraiche
1 dl grädde 
2-3 msk mango chutney medium
salt 
peppar
 
Gör så här:
 
Strimla filéerna och bryn. Krydda. Strimla paprika och purjolök (glöm inte att skölja innan) blanda med kycklingen. Häll i creme fraiche , grädde, mangochutney rör om. Låt småputtra 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
 
Servera med ris eller nudlar, grönsallad och mangochutney.
 
Smaklig måltid!
 
 
 
 
 
 

Spenat- och mozzarellasallad

Ibland är det gott med bara en sallad till maten. Då gör jag ibland denna.
 
 
 
Du behöver:
 
2 st mozzarella á 125 gr
150 gr färsk babyspenat
2 schalottnlökar
1 näve sockerärtor
1/2-1 dl pinjenötter
2 kvisttomater
2 mk rödvinsvinäger
4 msk olja
salt och svartpeppar
1/2 tsk rörsocker
 
Gör så här:
 
Häll bort vätskan från mozzarellan och skiva den. Skölj spenaten och låt den rinna av. Skala och skär löken i ringar. Skölj och strimla sockerärtorna. Rosta nötterna i torr panna.
 
Dela tomaterna och ta ur kärnorna, skär bort rotstocken. Skär tomaterna i små bitar och mixa med rödvindvinäger och olivolja, smaksätt med salt, peppar och socker.
 
Lägg upp salladen på ett fat och skeda över dressingen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Coleslaw

Att äta coleslaw till grillat tycker jag är jättegott och det är enkelt att ha istället för potatis.
 
 
Detta behöver du till 4 personer:
 
200 g vitkål
1 morot
1⁄2 gul lök
1 dl crème fraiche
1⁄2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1⁄2 tsk salt
1⁄2 krm svartpeppar
 
Gör så här:
 
Finstrimla kålen, jag brukar ibland slaka den. Lägg kålen i en skål häll på  kokande vatten och låt stå 3-4 minuter. Sila bort vattnet och låt torka upp lite innan användning. Skala och riv moroten. Skala och finhacka löken.
Blanda med crème fraiche, majonnäs, senap, salt och peppar. Låt stå i kyl minst 1 tim.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mangoraja

Att göra egen mangoraja är enkelt och gott. Denna vill barnen ha till grillad kyckling.
 
 
Detta behöver du:
1 paket gräddfil
1 dl majonnäs
1/2 dl mango chutney
2 tsk curry
1 st pressad vitlöksklyfta
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar 
smaka av!
 
Låt stå kallt minst en timme innan servering.
 
 
 
 

Inlagd gurka

Om du tycker om inlagd gurka kommer här ett recept som min mamma och moster alltid gjorde. Det tar lite tid men jag tycker de blir supergoda.
 
 
Detta behöver du:
 
5 kg slanggurka eller Västeråsgurka
5 msk salt
 
Till ättikslagen:
2 liter vatten
12 hg strösocker
5 grader ättikssyra (24%)
 
dillkronor
senapsfrön
 
Gör så här:
 
Skölj och skär gurkan i skivor. Varva gurka och salt i en gryta modell större. Låt stå kallt ett dygn. Ta upp gurkan och låt rinna av i en handduk som du lagt i ett durkslag. Häll ut spadet.
 
Koka upp lagen. Slå den het över gurkorna,dillkronor och senapsfrön (efter smak).
 
Ställ svalt i 3 dagar, sila bort lagen och koka på nytt den och slå den sedan över gurkorna. Efter tre dagar  upprepar du det igen men då lägger du gurkorna i rena glasburkar och häller över lagen. Förvara svalt.
 
 
 
 
 
 
 

Mammas köttbullar

Köttbullar till middag och då blir det att göra som mamma. Vilken tur att hon skrev ner receptet innan hon gick bort.
 
 
Detta behöver du:
 
1 kg blandfärs
2 hg kokt pressad potatis
1 stor gul lök ( till mos i matberedaren)
1 tsk vitpeppar
2 tsk salt
2 tsk socker
1-2 ägg
 
Gör så här:
 
Blanda alla ingredienserna och rulla bullar i valfri storlek. Jag gör mina rätt små så det blir många. Stek i panna.
 
 
 

Glaze

Ville ha lite glaze som fyllning i mina beercanburgers. Gjorde denna.
 
 
Du behöver till ca 2,5 dl
 
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk. citronjuice
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels Whiskey
1 msk krossad ananas
¼ tsk cayennepeppar
 
Gör så här:
Skär vitlöken i två delar tvärs över klyftorna. Pensla med lite olja. Svep om ett lager folie. Baka  i ugn på 225 grader. Det tar ungefär 20 minuter tills vitlöken är mjuk.

Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelstark värme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den bakade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan samt resterande ingredienser i kastrullen.

Låt glazen sjuda 40-50 minuter eller till dess den reducerats till hälften och påminner om sirap till konsistensen.

 

 

 

Egen hamburgerdressing

 

2 st äggulor

1 tsk dijonsenap

1 tsk tomatpuré

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk chilisås 

Peppar, salt och eventuellt grillkrydda

3 dl rapsolja

4 msk bostongurka

 

Gör dressingen så här:

Blanda samman alla ingredienser i en skål, förutom oljan och bostongurkan, och vispa ihop så att det blandas jämnt. Tillsätt oljan droppvis i början och vispa med elvisp. Tillsätt mer olja i en tunn stråle efter hand och fortsätt vispa hela tiden. Dressingen kommer succesivt att få en tjock och krämig konsistens.

Tillsätt bostongurkan och smaka av med kryddor.