Soluppgång

Morgonpromenaden med vovven blev ovanligt vacker då solen passade på att gå upp samtidigt. 
 
 
Det var så fina färger på himlen.
 
Hade mina älskade svärisar på middag ikväll. Det blev 
 
Fläskytterfilé med bacon
 


Detta behöver du till fyra personer
 
500-600 gr Fläskytterfilé 
1 paket bacon
1 gul lök
1 burk champinjoner
4 dl grädde 
1 msk kinesisk soja
1 buljongtärning ( jag använder Voltaire lantbuljong i pulver)
Smör att steka i
 
Gör så här
 
Skär filén i tunna skivor och bryn dessa. Plocka upp ur pannan. Strimla bacon och skiva löken. Fräs upp detta och lägg sedan i köttet. Tillsätt svampen och låt fräsa en stund. 
Häll på grädde, soja och buljong. Smaka av och tillsätt  salt och peppar om det behövs.
Låt småputtra ca 20 min.
 
Servera med ris och grönsallad !
 
 
 
 
 
 
 

Vitlökskyckling

Vill du ha ett snabbt middagsalternativ då är detta perfekt
 


Detta behöver du till fyra personer
 
4 kycklingfiléer 
1 msk curry
1 hönsbuljongtärning
4 dl grädde
2 vitlöksklyftor 
2 dl rivost
Salt
Smör 
 
Gör så här
 
Strimla och bryn kycklingen i smöret. Salta. Lägg över i ugnsform. Pressa över vitlök och krydda med curryn. 
 
Smula över buljongtärningen och strö på osten. Häll över grädden.
 
Gratinera 20 minuter i 225 grader.
 
Servera med ris, sallad och eventuellt skivad banan och jordnötter.
 
Smaklig måltid !
 
 
 
 
 
 
 

Torskrygg med bacon, lök och gräddsås

 
 
Detta behöver du till två personer
 
2 ryggtorskfileer
1 lök
1 bacon
3 dl vispgrädde 
50 gr Philadelphiaost
1-2 msk lantbuljong (Voltaire )
1/2  citron saft 
Salt och peppar 
100 gr räkor (tinade)
 
Gör såhär 
 
Finstrimla bacon och knaperstek i panna, skiva löken tunt och fräs mjuk på svag värme. Lägg i ugnsfast form och lägg torsken ovanpå salta och peppra fisken.
 
Häll grädden i skål och lägg i osten, citronsaften och kryddorna. Vispa ihop och smaka av. Häll sedan över fisken. 
 
Gratinera i ugn 200 grader 20-25 minuter. Innan servering lägg på räkorna. 
 
Servera med broccoli.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Köttfärsomelett

 
 



Detta behöver du till fyra personer ( jag gjorde dubbel sats till matlådor )
 
Omelett
 
4 ägg
1 dl grädde
Oregano
Salt och peppar
Smör till formen
 
Fyllning
 
400 gr köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré 
1 tsk salt
1 tsk kalvfond
2 krm svartpeppar
1 msk oregano
 
Topping
 
1 dl grädde
1/2 dl créme fraiche
2 dl rivost  
Cocktailtomater / skivad svamp/paprika
 
Gör så här
 
Skiva löken tunt och fräs på låg värme i smör tills den blir glänsande. Tillsätt färsen och bryn tills den är genomstekt. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småputtra.
 
Slå på ugnen på 200 grader. Vispa samman ägg, grädde och kryddor.  Lägg en msk smör i den ugnsfasta formen och ställ in den i ugnen tills det smält. Ta ut och häll i omelettsmeten och grädda ca 8-10 minuter.
 
Gör toppingen i en skål under tiden och skiva upp den grönsak  du vill använda. Jag använde spetspaprika.
 
När omeletten är klar tar du ut den ur ugnen och höjer graderna till 225 grader. Lägg på köttfärsen, sedan paprikan ( valfritt) och sist toppingen. Gratinera 10 minuter eller tills osten fått fin färg.
 
Jag serverade med grönsallad  !
 
Hoppas det ska smaka !
 
 
 
 
 
 
 

Halkat runt och födelsedagsfika

Efter gårdagens regn och blåst så är det idag blankis på ställen man inte vill ha det. 
 
Hundpromenaderna sker på spända ben och gruset de lagt ut fyller inte så stor funktion idag.
 
Har också varit på födelsedagsfika hos bästa Ida som fyllt 16 år. 
 
Bilfärden dit skedde med försiktighet och väl på plats serverades det tårta, paj, kladdmuffins med mera.
 
Alltså fika i massor!
 
Sitter nu och försöker planera veckans middagar, kommer väl inte bli det enklaste men skönt att veta vad som ska lagas när man kommer från jobbet.