Invigning i Furufjärden





1/2 kg svenska äpplen
1,5 dl vatten
0,25 dl mörkt farinsocker
1/2 tsk chiliflagor
Gör såhär:
1. Skala och kärna ur äpplena. Dela till mindre bitar och ha ner i en kastrull med kallt vatten. Låt vattnet koka upp och låt det koka på mediumvärme till äpplena fallit sönder (cirka 10-20 minuter).
2. Sila bort överflödigt vatten (det här är gott att dricka som det är). Rör i socker och chiliflagor. Låt det puttra ihop under cirka 10 minuter på låg temperatur. Rör om då och då så det inte bränner fast.
Häll upp på burkar.
Plommonmarmelad (en burk)
Detta behöver du:
500 gram urkärnade plommon
3 dl syltsocker
1/2-1 bit hel kanel
0,5 tsk vaniljsocker
Gör såhär;
Blanda frukt med övriga ingredienser och låt koka upp under omrörning. Koka kraftigt i ca 8-10 minuter beroende på hur tjock du vill ha marmeladen. Häll upp i varm/rengjord burk. Förvara i kyl.
