Invigning i Furufjärden

I helgen var vi bjudna till svågern och svägerskan. De har renoverat hela sommaren och bland annat gjort iordning en lada med långbord och bänkar.
 
Där blev vi bjudna på köttsoppa och dricka.
 
Gjorde en gåbortpresent som jag tog med mig med två olika sorters glögg, fröknäcke, två goda ostar, plommonmarmelad, äppelmos med chili, lakritsfudge, Allt gjort av egen maskin, ja inte ostarna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hemlagat äppelmos med chili
 
Detta behöver du:
 

1/2 kg svenska äpplen
1,5 dl vatten
0,25 dl mörkt farinsocker
1/2 tsk chiliflagor

Gör såhär:

1. Skala och kärna ur äpplena. Dela till mindre bitar och ha ner i en kastrull med kallt vatten. Låt vattnet koka upp och låt det koka på mediumvärme till äpplena fallit sönder (cirka 10-20 minuter).

2. Sila bort överflödigt vatten (det här är gott att dricka som det är). Rör i socker och chiliflagor. Låt det puttra ihop under cirka 10 minuter på låg temperatur. Rör om då och då så det inte bränner fast.

Häll upp på burkar.

 

Plommonmarmelad (en burk)

 

Detta behöver du:

500 gram urkärnade plommon

3 dl syltsocker

1/2-1 bit hel kanel

0,5 tsk vaniljsocker

Gör såhär;

Blanda frukt med övriga ingredienser och låt koka upp under omrörning. Koka kraftigt i ca 8-10 minuter beroende på hur tjock du vill ha marmeladen. Häll upp i varm/rengjord burk. Förvara i kyl.

 

 

 

Trackback