Matlådor
Igår förbereddes matlådor till veckans luncher. Brukar alltid ta med lunch till jobbet. Har bara 40 minuter och alla mina elever vet att jag är tillgänglig då så det blir att hålla sig på plats.
Vi gjorde två olika pajer, tacopaj och ostpaj.
Recepten är hämtade ur Åses fina böcker, Viktminskning med LCHF och Lev gott
Receptet på tacopajen har jag ändrat lite på oströran man har på toppen.
TACOPAJ ( 6 bitar )

Pajdeg
3 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1/2tsk salt
40 gr smör
1 ägg
Sätt ugnen på 200 grader
Mixa mandelmjöl med sesamfrön. Jag använder matberedaren.
Blanda ner övriga ingredienser och kör till en deg.
Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter.
Tryck ut degen i en springform, nagga botten med en gaffel och grädda skalet i ca 8 minuter. Akta så det inte blir bränt.
Tacofärs
600 gr nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tacokrydda utan socker
1 dl vatten
Smör att steka i
Salt
2 tomater
1 gul lök
3 dl lagrad ost
Sås
1 stor burk créme fraiche
6 msk majonäs
4 vitlöksklyftor ( eller efter smak )
salt och peppar
Blanda alla ingredienser och smaka av.
Tacokrydda
( 0,5-1 msk per 400 gr färs )
2 tsk chilipulver
2 tsk torkad oregano
2 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1,5 tsk salt
2 krm cayennepeppar
Blanda och förvara i burk.
Höj ugnen till 250 grader efter att pajdegen är gräddad. Finhacka löken och stek i lite smör tillsammans med nötfärsen.
Blanda ner tacokrydda och vatten och låt det småputtra i 5 minuter.
Smaka av med salt.
Fyll skalet med färsen och skiva tomaterna och löken och lägg ovanpå. Blanda ihop såsen och häll ovanpå, toppa med rivosten.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Servera med en sallad och guacamole.
OSTPAJ

Pajdeg
Se receptet ovan.
Pajinnehåll
300 gr riven ost
3 ägg
3 dl grädde
Lite salt
Gör pajskalet.
Låt ugnen vara på 200 grader.
Lägg den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde och lite salt och häll över osten i pajskalet.
Grädda i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen. Servera ljummen eller kall, gärna med en blandad sallad.

Kommentarer
Trackback