Fisk till middag

Igår fick det bli en lättlagad middag. Hade stigit upp halvfyra för att ta mig till jobbet och efter en dålig natts sömn orkade jag inte stå vid spisen.
 
Det blev en lättlagad fiskrätt som efter förberedelser sköter sig själv i ugnen.
 
 
 
TORSK MED LANTBULJONG
6 portioner
 
Du behöver
 
6 torskfiléer eller 2 paket torsk
5 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk Renée Voltire lantbuljong (smaka)
2 dl lagrad riven ost
Salt och peppar
 
Gör så här:
 
 
Torka av fisken och lägg i form. Salta och peppra.
Koka upp creme fraîche/grädde och rör ner buljongen. Häll över fisken och toppa med ost.
In i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
 
Servera med valfritt tillbehör, potatis, kokt broccoli, gröna ärtor eller vad du nu tycker om. Jag toppade med lite räkor.
 
Smaklig måltid!
 
 

Kokt kyckling och currysås

Igår blev det kokt kyckling och currysås till middag. Önskemål från övriga familjen.  
 
Maxi hade bra pris på Kronfågels hela kyckling så det passade perfekt.
 
Jag gjorde på två kycklingar för att få till matlåda dagen efter.
 
Tråkig bild men kyckling är ju lite färglös. Haha!
 
 
 
Kokt kyckling
 
Du behöver:
 
2 st kycklingar
2 l vatten (ska täcka kycklingen)
1 msk salt
2 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
1 gul lök
några morötter (serverades till kycklingen så ta så många som du vill ha)
 
Gör så här:
 
Stycka kycklingen och skölj den. Lägg i gryta tillsammans med övriga ingredienser. Koka upp och låt sedan sjuda ca 1 timme.
 
Jag brukar sedan ta upp den ur grytan och plocka bort allt kött. Spara buljongen till currysåsen.
 
Currysås
 
Du behöver:
 
2 msk smör 
2 msk vetemjöl
2 tsk curry ( jag tog 3)
3 dl buljong (den du sparat)
2 dl vispgrädde
1/2 dl creme fraiche
1 msk mango chutney
salt,vitpeppar,chilipulver efter smak
 
Gör så här:
 
Lägg smör i en gryta, när det smält fräs curryn utan att den bränner, tillsätt sedan mjölet. Späd med buljong och grädde. Tillsätt sedan creme fraiche, mango chutney och kryddor. Smaka av!
 
Låt koka upp  för att sedan sjuda  5 minuter.
 
Servera med ris, kokt broccoli och morötterna.
 
Smaklig måltid !
 
 
 
 

Träna och må bra

Efter tre månaders uppehåll från träning var det dags att ta tag i livet igen. Att ladda lite energi och rensa hjärnan på bästa gymet i stan är ju inte fel. 
 
Började lite lugnt med ett 30-minuters indoorwalkingpass men det kändes som det dubbla. Haha!
 
Gymet har precis flyttat till nyrenoverade lokaler på nedre plan i en galleria och det är så fint.
 
 
 
 
Nya repan
 
 
 
 
 
och loungen 
 
 
Ska bli skönt att komma igång med träningsrutiner igen och på köpet brukar man äta bättre också.
 
 

Röd linssoppa med räkor

Ledig från jobbet idag och det behövdes efter att jobbat alla tre storhelgerna och många resenärer med mycket bagage.
 
Håller på att rensa bort julen så här blev det en lättlagad soppa till middag.
 
 
 
 
Röd linssoppa med räkor
 
Detta behöver du:
 
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
1 burk krossade tomater (Mutti tycker jag är bäst)
6 dl vatten 
2 buljongtärningar ( jag tog grönsaksbuljong)
3 dl röda linser
1/2 msk färskpressad limeluice
1 tsk sambal oelek eller chiliflakes (1 tsk sambal=2 krm chiliflakes)
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta ( eget val)
2 dl frysta räkor
ev krutonger och koriander att toppa med
 
 
Gör så här:
 
Häll kokosmjölk, krossade tomater, vatten, buljongtärningar och linser i en kasrull. Låt koka upp och låt sedan koka på svagvärme i ca 10 minuter.
 
Tillsätt limejuice, sambal oelek eller chiliflakes och pressad vitlök. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Toppa soppan med tinade räkor och om du vill koriander och krutonger.
 
Jag serverade med minibaguetter till.
 
Smaklig måltid!
 
 
 
 

Att piffa dukning

Tycker det är så kul att hålla på att duka och piffa lite extra.
Fick hjälpa min svärmor med hennes nyårsdukning och tyckte att
det blev riktigt bra.
 
Fick inspiration av Inredningsfrun, och i gömmorna bland min mormors gamla julsaker hittade jag gamla ljushållare till granen.
 
Dessa fick sitta på tallrikskanten och tändes innan servering.
 
 
 
Tycker dessa ljusstakar är så fina, och använde de i svärmorrs dukning.
 
 
 
Här är den gamla ljushållaren på plats. 
 
 
 

Nyårsafton 2018

Nyårsafton var jobbdag för min del, men hoppades på att få kompa då sista flyget skulle lyfta 14.00 och jag hade planerat jobb till 19.30. 
 
 
Nyårsaftons morgon bjöd på en magisk soluppgång, himlen var alldeles rosa, fick stanna bilen och ut och fota.
 
Eftermiddagen löste sig bra för min del och kom från jobbet redan kl 15.00.
 
Det blev att snabbt ta sig hem för att få av jobbstassen och på med nyårsstassen istället, sedan ta sig till in till stan för nyårsfirande med Ove och Anna.
 
Anna hade förberett för att göra snittar så jag hjälpte till att fixa det sista. Skagensnittar och löjromssnittar, som givetvis hade Kalix löjrom som är bland det bästa.
 
 
 
 
Efter det fick vi lämna över köket till kvällens kockar.
 
 
som bjöd på plankstek
 
 
 
 Kvällen avslutades med fyrverkerier som vi såg från takterassen (lyckades inte ta någon fin bild på detta)  och efter det var det dags att ta sig hemåt då jag skulle jobba även nyårsdagen.
 
Önskar alla en god fortsättning på 2019, en blank tavla som ska målas.
 
 
 
 

Att ha stora barn

 
Det är på sina barn man inser att man blir äldre, trots att hjärnan tycker att man fortfarande är ung. Nu har sonen blivit 18 och detta firades i Stockholm.
 
Flyg ner till storstaden och bo på hotell stod på önskelistan så hela familjen gav sig iväg. Sonen som är född på luciadagen tycker det är dåligt planerat men det kan man ju inte alltid styra över.
 
Hade fixat en överraskning åt honom, hans yngsta kusin tog med sig dottern och satte sig i bilen och körde till Stockholm och var med oss över helgen. Lycka att få träffas då detta inte sker så ofta då vi bor 140 mil från varandra.
 
 
 
 
 
 
 Lykke 💕
 
 
 
 
 Sonen💕
 
 
 
 
 Dottern💕