Inför ljuständningshelg

Nu närmar sig helgen när vi tänder ljus för nära och kära som inte längre finns hos oss. Det är nu det känns extra mycket att vara långt bort.
 
Då är det bra när kära syster och bästa svägerskan fixar det fint på mas och pas grav 💞
 
 
 
 
 

Min tvillingsyster

Efter en utmaning från min brorsdotter gick jag igenom lite gamla foton, hittade detta på min sys och mig.
 
Det är nästan 50 år sedan detta togs är lite osäker på vem som är vem men jag tror att det är jag till vänster men är faktiskt inte helt säker.
 
 
 

Firad i förskott

Snart är det min 50-årsdag och när vi hade halvårsmöte med STR Norrbotten blev jag gratulerad av mina styrelsemedlemmar. Vilken överraskning och vilken present. Örhängen från Edblad, märket jag bara älskar.
 
 
 
 
 

Invigning i Furufjärden

I helgen var vi bjudna till svågern och svägerskan. De har renoverat hela sommaren och bland annat gjort iordning en lada med långbord och bänkar.
 
Där blev vi bjudna på köttsoppa och dricka.
 
Gjorde en gåbortpresent som jag tog med mig med två olika sorters glögg, fröknäcke, två goda ostar, plommonmarmelad, äppelmos med chili, lakritsfudge, Allt gjort av egen maskin, ja inte ostarna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hemlagat äppelmos med chili
 
Detta behöver du:
 

1/2 kg svenska äpplen
1,5 dl vatten
0,25 dl mörkt farinsocker
1/2 tsk chiliflagor

Gör såhär:

1. Skala och kärna ur äpplena. Dela till mindre bitar och ha ner i en kastrull med kallt vatten. Låt vattnet koka upp och låt det koka på mediumvärme till äpplena fallit sönder (cirka 10-20 minuter).

2. Sila bort överflödigt vatten (det här är gott att dricka som det är). Rör i socker och chiliflagor. Låt det puttra ihop under cirka 10 minuter på låg temperatur. Rör om då och då så det inte bränner fast.

Häll upp på burkar.

 

Plommonmarmelad (en burk)

 

Detta behöver du:

500 gram urkärnade plommon

3 dl syltsocker

1/2-1 bit hel kanel

0,5 tsk vaniljsocker

Gör såhär;

Blanda frukt med övriga ingredienser och låt koka upp under omrörning. Koka kraftigt i ca 8-10 minuter beroende på hur tjock du vill ha marmeladen. Häll upp i varm/rengjord burk. Förvara i kyl.