Första julgodiset

Alltså julgodis är ju så gott. Klarar dock inte av allt det söta så för min del har det bara blivit att provsmaka.
 
Men resten av familjen njuter.
 
Först ut var en variant på Rocky road som Moa brukar göra.
 
 
 
 
 



Och här kommer receptet om ni vill prova, det var strykande åtgång.
 
Rocky road på Moas vis
 
400 gr mjölkchoklad marabou
1 1/2 dl geléhallon 
2 dl minimarshmallows ( vi tog lite extra)
3 dl nötter (välj något ni tycker om, vi använde jordnötter och cashewnötter )
15 st lakritsdumlekolor
1 1/2 dl ricecrisp 
 
Dela geléhallon , kolor och grovhackad nötterna. Smält chokladen över vattenbad blanda sedan i resten av ingredienserna. Häll upp i bakpappersklädd form. ( 20x25) . Ställ i frysen för att stelna. Skär sedan upp i lagom stora bitar. Förvara svalt om det blir något över.
 
Nästa vi gjorde var fudge. Det brukar vi göra varje jul. Grundreceptet är detsamma sen varierar man smaksättningen genom att använda olika sorters choklad.
 
I Jennys matblogg hittade jag en variant med Marabous saltlakrits.
 




Här kommer receptet.
 
Maraboufudge med smak av lakrits
 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap 
50 gr smör
2 msk honung
100 gr marabou salt lakrits
10-15 st turkisk peppar ( om ni vill)
 
Blanda grädde, socker och sirap i en gryta. Låt koka tills temperaturen är 120 grader eller klarar kulprovet. Häll lite smet i ett glas kallt vatten, kan du rulla till en kula är det klart. Rör ner smör och honung och låt koka ytterligare 2 minuter.
 
Dela chokladen i mindre bitar. Krossa den turkiska pepparn, använd morteln.
 
Ta grytan från plattan och rör i chokladen , rörvtills det smält. Häll i bakpappersklädd form ( 20x25 cm) . Strö över den krossade turkiska pepparn. Låt svalna och skär upp i lagom bitar. Förvara svalt.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback